teodorin

06 decembrie 2018

Niciun comentariu

Top 10 city-break-uri în Europa pentru 2019

Sunt printre cele mai căutate produse turistice. Câte lucruri pe lume se compară în satisfacție cu descoperirea unui noi oraș, a străduțelor lăturalnice care-l îmbracă, a vieții de noapte sau a monumentelor sale istorice cele mai mărețe? Problema-i că nu-s chiar puține așa că o bază solidă de pornire trebuie să existe. Întru acest scop, am întocmit un top al destinațiilor noastre europene preferate pentru 2019, care include cam orice-ar dori să vadă ochiul de călător – de la metropole căptușite cu ziduri medievale, la capitale ce-au sportul în sânge sau marea alături.

Fie pentru un city break de weekend sau pentru o vacanță mai lungă, obține mai mult decât te-ai așteptat ținând cont de topul nostru al celor mai bune destinații europene pentru city break în 2019.

Am ales orașele din acest top considerând cât de repede și de ușor poți ajunge din București (dar și din provincie) către aceste destinații, cât de ieftină este destinația și cât de atractivă este pentru căutătorii de noi destinații.

Acestea fiind spuse, iată recomandările noastre pentru city-break-uri în 2019 mai jos.

CITY-BREAK 2019

1. City break în Hamburg, Germania

Priveliște halucinantă peste canalul ce-a constituit pretext pentru construirea podului Poggenmühlenbrücke, în Speicherstadt

Cunoscut drept „poarta către lume”, orașul Hamburg este o minune maritimă, un loc unde apele Elbei și ale Lacului Alster nu pot fi nicicum scăpate vederii, indiferent în ce colț te-ai afla. Sigur, te vei vedea adesea tentat să le scapi din raza vizuală, sedus fiind de spectacolele culturale și arhitecturale care-și fac de cap la fiece colț de stradă.

Piața centrală Mönckebergstraße, alături de clădirea primăriei pe care-o adăpostește (reconoscibilă sub numele de Rathaus) e un loc cum nu se poate mai propice pentru a-ți începe voiajul. Continuă apoi cu învecinata piața Rathausmarkt (prea mult ghinion să ai să nu se petreacă acolo vreun eveniment) și, apoi, afundă-te cu totul în istoria locului la Speicherstadt – cel mai mare cartier de depozituri al lumii, aflat exact în port.

Aruncă un ochi peste expoziția impresionantă de modele de căi ferate la Miniatur Wunderland și pregătește-te sufletește pentru o noapte de chef și petreceri pe Reeperbahn, un soi de red-light district, cunoscut de-o lume întreagă. Nu prea le ai cu viața hedonistă de noapte? Atunci n-ai decât să te bucuri înțelept de un concert de muzică clasică în sala Elbphilharmonie.

Din România, ai zboruri directe spre Hamburg din București, dar nu este complicat să ajungi în orașul din Nordul Germaniei nici din provincie, desigur, cu o escală în București, Frankfurt sau Munchen.

 

2. City break în Braga, Portugalia

Braga, încărcată de dealuri și de frumusețe copleșitoare

Să fii numită „Roma Portugaliei” nu-i tocmai de ici, de colo și acesta-i titlul cu care se mândrește Braga. Toată faima se datoarează arhitecturii sale, ticsite cu catedrale incredibile, ce includ frumoasa amintire a secolului 12 – Sé de Braga și Capela Arborele Vieții (alcătuită întru totul din lemn). De fapt, nu doar arhitectura, dar și piețele, și aleile pietonale și tot ce-a fost ridicat aici de mână de om, îți învăluie mintea și-ți alimentează până la refuz nevoia de frumos.

Buticurile și cafenelele șarmante scot din case și adună grămezile de studenți, în vreme ce străzile pietruite refuză parcă să se trezească la viață până nu văd că ușile barurilor au fost deschise și s-a dat drumul la muzică. Permite-ți o cafea, o înghețată și, până la urmă de ce nu, o masă adevărată, stropită cu cocktailuri sofisticate la Restaurantul Brac, pentru ca, după ce te vezi sătul, să dai fuguța pe Bulevardul Quatorze pentru muzică și voie bună.

Te privește cum te descurci a doua zi, dis de dimineață, dar ai face bine să te trezești devreme și să iei la urcat scările în stil baroc ce duc către un loc superb de pelerinaj – Bom Jesus do Monte.

Din România, probabil cea mai bună variantă de a ajunge în Braga este cu un zbor spre Porto, fie prin Lisabona, fie prin alte orașe europene.

 

3. City break în Valencia, Spania

Însorita Valencia… obișnuiește să îndrăgostească așa cum numai în liceu se întâmplă.

Întreabă despre Valencia pe oricine-a ajuns aici și vei vedea în fața ta cum o pereche de ochi ce capătă dimensiunile unei farfurii de supă, acompaniată de un zâmbet fericit, izvorât din amintiri frumoase. Luxuriantul oraș, logodit cu soarele, nu-i obișnuit să rateze ocazii de a cuceri inimi.

Începe prin a urca în Catedrala valenciană, casa Sfântului Graal, și minunează-te la cât de mult verde poate să acopere acest oraș. Coboară apoi în grădinile Turia și descoperă cum albia unui imens râu ce a secat a fost transformată într-un imens parc urban care găzduiește futuristul Oraș al Artelor și Științelor.

După ce te-ntremezi cu niscaiva Agua de Valencia, pornește-o în descoperirea cartierului El Carmen, ia-i la rând buticurile cu marfă locală, clătește-ți ochii cu arta urbană și du-te să-ți saturi poftele culinare mediteraneene în El Mercado Central (atenție, e deschis până la ora 3 dup-amiaza și închis duminica).

Cel mai potrivit moment să te arăți aici e martie, în timpul festivalului Fallas de Valencia, unde figurinele enorme din carton sau hârtie colorată, alături de focurile de artificii iau ochii și zgândăresc imaginația.

 

4. City break în Liverpool, Regatul Unit

Faleza istorică a orașului Liverpool, cu arhitectură modernă și veche, la apusul soarelui.

E-adevărat, lumea cunoaște orașul Liverpool mai lesne datorită fotbalului și a Beatleșilor, dar ceea ce nu cunosc majoritatea neștiutorilor este tot aici sălășluiește un oraș-port vibrant ce include nu mai puțin de 6 situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dacă îți permiți s-alunci puțin pe panta istoriei, vei descoperi cel mai vechi Cartier Chinezesc al lumii și poți prea bine afla totul despre trecutul comerciant al orașului din spatele ușilor Muzeului Maritim Merseyside. Abia după ce te-ai pus la punct cu-acestea, n-ai decât să aluneci ușor spre Muzeul Istoriei Beatles sau să umărești un meci ca tot omul, pe stadionul Anfield. De-ți mai rămâne timp, iar curiozitatea clocotește încă-n vene, îngăduie-ți un spectacol la Teatrul Liverpool Empire sau la Filarmonica Liverpool Royal.

Și-așa te-ntorci acasă doxă de cultură. Amanții cumpărăturilor se vor da în vânt cum nu se poate după Liverpool One, Cavern Walks și Metquarter, în vreme ce animalele de petrecere ar trebui să-și croiască binișor drum spre Lark Lane.

 

5. City break în Valletta, Malta

Vechi, plin de istorie și logodit cu marea… orașul maltez, Valetta.

Vorbim în Valleta despre niște bijuterii arhitecturale care concurează la mustață cu orice alt mare oraș european și despre o istorie feniciană care spune poveștile Cavalerilor Ordinului Sfântului Ioan. Așa că să nu te mire că-i ticsit cu 320 de monumente. Să ai în vedere că-i totuși un oraș cocoțat pe-un deal, și nu se jenează în a face să transpiri un pic descoperindu-l. Totuși, mai mare rușinea ar fi să te lași descurajat de un așa nimic.

Vizitează cu orice preț Catedrala Sfântul Ioan și muzeele-i, toate opere ale lui Caravaggio însuși. Pune-o de-un picnic în Grădinile Barrakka Upper, bucură-te de priveliștile oferite de port și fă-o pe intelectualul în Teatrul Manoel.

 

 

 

 

6. City break în Cracovia

Preturile mici la cazare, transport intern si mancare fac din Cracovia o alegere buna pentru turistii care tin la bani si prefera sa calatoreasca des in timpul anului. In plus, Cracovia este in sine o destinatie istorica, ceea ce o face o destinatie ideala pentru cei interesati de trecut si perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

7. City break în Córdoba, Spania

Arcadele din Marea Moschee din Córdoba, Spania.

Ecoul muzicii spaniole cântate la chitară se aude din curțile tainice, creând o atmosferă melancolică. Mirosul portocalilor este purtat de vânt și palmieri umbresc aleile grădinilor înverzite. Vechile cartiere evreiești și musulmane, un labirint de străzi înguste și sinuoase. Pe vremuri, cel mai mare și mai relevant centru cultural, acum acest oraș antic, relaxat și seren, își păstrează moștenirea maură pentru sine.

Incontestabila bijuterie a coroanei este Marea Moschee din Córdoba , o mărturie a trecutului său multicultural sofisticat și o capodoperă care ți se revelează în alt mod cu fiecare vizită. Pentru a te bucura de stilul de viață andaluzian modern (și de mâncărurile sale delicioase!) ieși în oraș în piața Plaza de las Tendillas sau plimbă-te pe străzile animate, mărginite de râul Guadalquivir.

 

 

 

8. City break în Anvers, Belgia

Pentru dovezi evidente ale trecutului său comercial bogat, fii atent și vei observa cum nave de toate formele și dimensiunile apar prin portul orașului Antvers.

Admiră mândra moștenire culturală flamandă în cartierul docurilor sau în casa și grădinile marelui maestru al picturii, Rubens, fii impresionat de gara Antwerpen-Centraal, care arată ca un palat din secolul al-19-lea și privește uimit vitrinele cu diamante strălucitoare, care fac ca acest oraș să fie celebru pentru meșteșugul prelucrării diamantelor. Un city break în Belgia nu ar fi complet fără o porție mare de midii cu cartofi prăjiți și vafe belgiene la desert.

 

 

9. City break în Bologna, Italia

Fântâna lui Neptun din Bologna, Italia.

De ce să vizitezi Pisa pentru turnul înclinat, Veneția pentru canale și Florența pentru galerii cu arcade, când le poți găsi pe toate trei în vechiul, dar fermecătorul oraș Bologna? În Bologna nu o să ai parte de mulțimi de turiști gălăgioși și prețuri exagerate. Bologna este casă pentru cea mai veche universitate din Europa și pentru întreaga creativitate și evenimentele culturale care vin o dată cu ea.

Hoinărește pe străduțele întortocheate ale orașului medieval și pe sub porticurile care te apără de soare. Vizitează faimoasa Fântână a lui Neptun, odihnește-te în piețe, vezi grafitti-uri, palate romantice și bazilici impunătoare, colindă prin atelierele artizanilor din vechiul ghetou evreiesc și bucură-te de scena artistică contemporană din cartierul Saragozza. Gazde vorbărețe și nenumărate trattoria și osteria (localuri italienești) te așteaptă ca să te răsfețe din plin cu delicioasele aperitive italianești.

 

10. City break în Torino, Italia

Piața San Carlo, una dintre principalele piețe din Torino (Italia), cu bisericile sale duble

Puțini știu asta, dar Torino a fost prima capitală a Italiei și nimeni nu s-a plâns vreodată cum că această frumusețe piemontană nu ar fi meritat titlul din plin. Și-o să găsești cum nu se poate mai potrivită alăturarea de baroc, art nouveau și arhitectură industrială, în vreme ce-o să caști ochii a surprindere aflând că acesta-i locul de naștere al brandurilor Fiat, Nutella și a mai marilor producții cinematografice italiene.

Apropo de acestea din urmă, s-a spus deja o adevărată poveste despre filmele italiene și n-ai decât să o devorezi pe îndelete la Muzeul Național al Cinema-ului, găzduit de impresionanta clădire Mole Antonelliana. Dacă ai o pasiune sau măcar un vag interes în automobilele vintage, fă o oprire la Museo dell’Automobile pentru ca, mai apoi să-ți potolești omeneasca foame, cinând la Quadrilatero Romano.

Dacă mai rămân două mari pofte de satisfăcut, ar trebui să fie următoarele: unde găsește material pentru Instagram – și aici la bellissima Galleria Subalpina intră în scenă – și unde faci și tu niște cumpărături cumsecade – Via Garibaldi ar trebui să-ți răspundă la această ultimă întrebare.

 

 

sursa: momondo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *